Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget Atas Posting

Latihan Soal Ulangan PTS Kelas 4 Semester 1 Bahasa Jawa + Kunci Jawaban

Latihan Soal Ulangan PTS Kelas 4 Semester 1 Bahasa Jawa + Kunci Jawaban

Salah satu mata pelajaran yang diujikan sesuai dengan Kurikulum 2013 (K13) untuk jenjang kelas 4 Sekolah Dasar (SD) adalah mata pelajaran muatan lokal Bahasa Jawa. Penilaian Tengah Semester (PTS) atau juga dikenal dengan ulangan tengah semester (UTS) ganjil dilaksanakan di akhir bulan September atau awal bulan Oktober sesuai dengan Kalender Pendidikan.

Untuk mempermudah dalam melakukan penilaian hasil belajar peserta didik, guru perlu melakukan Pemetaan Kompetensi Dasar (KD) Bahasa Jawa kelas 4 sesuai Kurikulum 2013. Pemetaan KD Bahasa Jawa ini juga mempermudah guru dalam membuat kisi-kisi soal serta dapat mempermudah dalam melakukan analisis soal. Berikut KD Bahasa Jawa kelas 4 SD sesuai K-13 :

3.1 Mengenal, memahami, mengidentifikasi teks puisi modern dalam bentuk lisan dan tulis.
3.2 Mengenal, memahami, dan mengidentifikasi teks dialog, teks cerita, dan teks drama dengan tata krama.
3.3 Mengenal dan memahami unsur intrinsik teks cerita rakyat secara lisan dan tulis.
3.4 Mengenal, memahami, dan mengidentifikasi berbagai jenis karangan (narasi dan deskripsi).
3.5 Mengenal dan memahami teks tembang dolanan/ laghu èn-maènan.
3.6 Mengenal dan memahami sandhangan /pangangghuy aksara Jawa/ carakan Madhurâ.
3.7 Mengenal, memahami, dan mengidentifikasi imbuhan dalam teks sesuai kaidah.

Latihan Soal UTS / PTS Semester 1 Bahasa Jawa Kelas 4


Gatekna gegritan ing ngisor iki !

Endahe Indonesia
(daning : Muji Lestari)

Gumelar saka Sabang tumeka Merauke
Indonesia jamrute katulistiwa
Ana maewu ewu pulo kang ngeramake
Sukulan budhaya maneka warna

Urip bebarengan kanthi toleransi
Suku Jawa Batak Bugis padha ngormati
Semboyo Ngeben mlaku kang edi peni
Remo Srimpi Reog Kendhang nambah merak ati

Syo kanca njaga warisan iki
Aja lali marang budaya bangsa
Nggayuh luhure bumi pertiwi
Jaya-jaya wijayanti widodo nir ing sambi kala

1. Geguritan ing dhuwur dumadi saka . . . pada
A. 10
B. 12
C. 3
D. 4

2. Apa irah-irahe geguritan ing dhuwur . . . 
A. Indonesia
B. Endahe negaraku
C.    Negaraku endah            
D.    Endahe Indonesia

3. Sapa sing griptakake geguritan ing dhuwur?
A.    Muji Yunitari
B. Muji Lestaei
C.    Puspita Dwi
D.    Novi Sari

4. Gegrutitan ing dhuwur dumadi saka . . . gatra
A. 10
B. 3
C.    12
D.    4

5. Tegese tembung edi peni sajroning geguritan ing dhuwur yaiku
A. edi lan peni
B. endah
C.    seger
D.    nengsemake

6. Puisi Jawa gagrak anyar sing ora kaiket karo paugeran tertamtu nanging mentingake kaendahan diarani . . . . 
A. Geguritan
B. tetembangan
C.    kidungan
D.    lelagon

7. Anggone ngucapake tembung kudu bener lan jelas. Iku diarani . . . .
A. ekspresi
B. kinestetik
C.    artikulasi
D.    wirama

8. Mobah mosiking awak kudu jumboh karo karepe gegeritan diarani . . . .
A. ekspresi
B. kinestetik
C.    artikulasi
D.    wirama

9. Masalah pokok sing ditulis ing geguritan diarani . . . .
A. tema
B. diksi
C.    sajak
D.    amanat

10. Pesen kang pengin disampekake panggurit marang sapa wae sing maca utawa miringake diarani . . . .
A. tema
B. diksi
C.    sajak
D.    amanat
 
11. Pamilihan tembung kang trep lan bisa nuwuhake kaendahan sajroning geguritan diarani . . . .
A. Keris       
B.    kain
C.   Tombak
D.   pedang

12. Tema geguritan endahe Indonesia yaiku . . . .
A. indahnya kebersamaan
B. persatuan kesatuan
C.    lingkungan hidup
D.    kebersihan lingkungan

13. Urip bebarengan kanti toleransi tegese. . . .
A. kebudayaan
B. kerukunan
C.    persatuan
D.    kidungan

14. Mangsa rendeng iki banyu pada gubang. Tembung rendeng kosok baline. . . .
A. Udan
B. ketiga
C.    panas
D.    grimis

15. Pak tani seneng atine amarga panene barokah. Tembung barokah tegese . . . .
A. rugi       
B.    akeh
C.    manfaat
D.    kurang

16. Gumelar saka sabang tumeka merauke. Tembung gumelar tegese . . . .
A. sumebar       
B.    kapisah
C.    mereka
D.    endahe

17. Indonesia jamrute katulistiwa. Jamrut tegese  . . . .
A. pulau       
B.    warna
C.    permata
D.    budaya

18. Remo, srimpi, reog kendang nambah merak ati. Tembung merak ati tegese  . . . .
A. susah ati       
B.    neyenengake ati
C.    ngati-ati
D.    loro ati

19. Dadi murid iku kudu taberi. Taberi  tegese . . . .
A. lumuh       
B.    aras-arasen
C.    ngati-ati
D.    sregep

20. Nggayuh luhure bumi pertiwi. Bumi pertiwi tegese . . . .
A. pulau       
B.    tanah air
C.    tanah subur
D.    teluk


Kunci Jawaban Latihan Soal UTS / PTS Semester 1 Bahasa Jawa Kelas 4


1. C
2. D
3. B
4. C
5. D
6. A
7. C
8. A
9. A
10. D
11. B
12. B
13. B
14. B
15. D
16. A
17. C
18. B
19. D
20. B

Soal UTS atau PTS semester ganjil kelas 4 SD disusun berdasarkan kisi-kisi. Soal UTS mata pelajaran Bahasa Jawa kelas 4 SD terdiri dari soal pilihan ganda, isian singkat, dan uraian. Pada tengah semester 1 setidaknya ada 3 KD Bahasa Jawa kelas 4 untuk bahan penilaian. Pada Kurikulum 2013 untuk kelas 4, Bahasa Jawa menjadi mata pelajaran sendiri diluar pembelajaran tematik terpadu.

Untuk bahan persiapan anak-anak menghadapi ujian atau ulangan harian dan ulangan tengah semester 1 mata pelajaran Bahasa Jawa, khususnya kelas 4 SD yang menggunakan Kurikulum 2013 dapat mengerjakan soal UTS atau soal penilaian tengah semester 1 pelajaran muatan lokal Bahasa Jawa kelas 4 sesuai Kurikulum 2013 yang sudah disertai dengan kunci jawabannya di atas.

Berlangganan via Email